A legigazibb vámpír!!!! Sokaknak Lugosi Béla az egyetlen „valódi” Drakula, mások Anne Rice vámpírjait tartják etalonnak, megint mások Coppola Drakuláját tekintik a leghitelesebbnek, számomra viszont a mai napig Max Schreck a valaha élt legfélelmetesebb vámpír. A filmben ugyan megváltoztatták a nevét (úgy tudom jogi okokból) Orlok gróf azonban maga Drakula, minden vámpírok apja, a szellemek földjéről, Transzilvániából.

Hol is kezdjem? Az első megaprodukció, korának legdrágább filmje, ami közel 2 évig készült. Gigantikus Sci-Fi, a cyberpunk őse. Filmtörténeti jelentőségéről, későbbi filmekre gyakorolt hatásáról már annyi – nálam sokkal okosabb – ember írt, annyi tanulmányt, hogy én nem is szeretnék itt ezzel foglalkozni. 3 filmet mégis meg kell említenem, mert ezek végig a fejemben voltak, miközben Lang filmjét néztem. Ridley Scott Szárnyas Fejvadász és  Luc Besson Ötödik Elem c. filmjének városai ugyanis megszólalásig hasonlítanak Metropolisra, „Robot-Maria” pedig kétségtelenül a filmtörténelem első Cylonja (aki ismeri a Battlestar Galacticát, tudja miről beszélek).

  

 

 

 

 Metropolis                            

 

 

 

 

 

 Blade runner                          

 

 

 

 

The fifth element

 

papoca@ 2010.09.02. 22:25

Morphine - Morfium

Oroszország 1917 tele, bolsevik forradalom, egy kis falu valahol az isten háta mögött. Ez adja Alekszej Balabanov legújabb mozijának alaphangulatát. A film kemény, bizarr történet egy fiatal orvosról, aki bár okos és emberfeletti elhivatottsággal próbálja végezni a munkáját, a morfium rabja lesz. A történet alapjául Bulgakov azonos című novellagyűjteménye szolgál, melyből a forgatókönyvet Szergej Bodrov jr(!). írta.

Ken Follett Katedrális c. regényéből készült ez a 8 részes minisorozat, a Starz csatorna jóvoltából, amely a Party Down és a Spartacus: Blood and Sand után újabb lépéssel került közelebb a „nagyokhoz”. A sorozat készítői között maga az író is feltűnik, mint tanácsadó, a producerek közt Tony és Ridley Scott nevébe ütközünk, az operatőr pedig Szalay Attila. De nem ez az egyetlen magyar vonatkozása a sorozatnak, hisz jórészt itthon forgatták, így a stáblistán nem kevés magyar nevet találhatunk. A szereposztást böngészve szintén jól csengő nevekre bukkanunk: Donald Sutherland, Ian McShane, Rufus Sewell és Matthew Macfadyen már magában garancia a sikerre.

papoca@ 2010.08.30. 22:00

Mr.Nobody

Bármennyire úgy hirdetik, EZ NEM SCI-FI!!!!! Ez kérem egy egzisztencialista romantikus dráma – viszont sokkal jobb, mint amilyennek így hangzik.

2092-ben vagyunk. Nemo Nobody a világ legöregebb (118 éves) és egyben utolsó halandó embere. Nem érdekli, sem a mássága – a már halhatatlan emberek között ő gyakorlatilag fajának utolsó egyede – sem a halál közelsége. Csupán egy dolog izgatja, vajon élt-e eléggé? A megfelelő életet élte-e? Megfelelő döntéseket hozott-e?

süti beállítások módosítása