Dan Dunne (Ryan Gosling) Brooklynban tanít történelmet egy általános iskolában, emellett edzi a lányok kosárcsapatát, szabadidejében pedig drogfüggő. Egy kosármeccs után egyik tanítványa, Drey (Shareeka Epps) rajtakapja a wc-ben, amit be van állva. Különös kapcsolat alakul ki a jó családból származó, művelt, intelligens fehér tanár és a dilerekkel és nepperekkel körülvett 13 éves fekete diáklány között.

 

A Half Nelson egy végtelenül emberi dráma. Elképesztő, mennyire életszerű, szinte fel sem tűnik, hogy filmet nézünk. A történet nem nagyon halad semerre, nincsenek csavarok, látványos elemek, nagy drámák, nincs tanulság, de még csak lezárás sincs, mégis odaszegez a fotelhez.Olyan témák kerülnek elő észrevétlenül, mint a faji- és társadalmi kérdések, addikció, determináció, dialektika. Ezekben azonban nincs semmi szájbarágás, csupán két nagyon eltérő korú, fajú és társadalmi osztályú ember barátságát mutatja be ezeken keresztül, akiket összeköt a magány és a drog (utóbbi más-más formában).
 


Coming out: Imádom Ryan Goslingot, mert kurvajó színész!!!!!!!!!!!
A Drive kapcsán írtam, hogy régebben nem igazán tartottam nagyra (persze, hisz bennem, mint ifjú Hercules élt róla a kép, ami elég nyálas, gagyi, szőke tiniizé volt), az utóbbi napokban viszont 4 olyan filmben láttam, amelyekben egytől-egyig óriásit alakított (Drive (újra), Blue Valentine, The Believer, Half Nelson), ha csak ennyi lenne a teljes életműve, ez is bőven elég lenne, hogy a legnagyobbak közt tartsuk számon. Azt hiszem hamarosan a többi filmjét is pótolom
 


Gosling ebben a filmben is zseniális, de csak dícséret illeti Shareeka Epps alakítását is, aki egyszerre gyermeki és magabiztos, kemény és lágy, törődést igénylő és törődést nyújtó.

Nagyszerű film a Half Nelson, emberi és elgondolkoztató, lehangoló, mégis reményt sugalló. Azon filmek közt van, amiket egyszerűen látni kell.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokepezo.blog.hu/api/trackback/id/tr133514843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása