Ken Follett Katedrális c. regényéből készült ez a 8 részes minisorozat, a Starz csatorna jóvoltából, amely a Party Down és a Spartacus: Blood and Sand után újabb lépéssel került közelebb a „nagyokhoz”. A sorozat készítői között maga az író is feltűnik, mint tanácsadó, a producerek közt Tony és Ridley Scott nevébe ütközünk, az operatőr pedig Szalay Attila. De nem ez az egyetlen magyar vonatkozása a sorozatnak, hisz jórészt itthon forgatták, így a stáblistán nem kevés magyar nevet találhatunk. A szereposztást böngészve szintén jól csengő nevekre bukkanunk: Donald Sutherland, Ian McShane, Rufus Sewell és Matthew Macfadyen már magában garancia a sikerre.

Az alapmű egy monumentális történelmi dráma a XII.sz-i Angliából, melynek központi témája egy katedrális évtizedeken át tartó építése, miközben az ország király nélkül marad (a királyt megmérgezik, fia a tengerbe vész). Anarchia dúl, a trónért nyílt háború folyik, az egyházban és a nemesség köreiben is a hatalomért küzd mindenki, nem riadva vissza semmilyen ármánytól, cselszövéstől, vagy akár gyilkosságtól. Mindeközben átfogó képet kapunk a középkori Anglia mindennapjairól, a polgárosodásról, ez egyszerű emberek hétköznapjairól. Nagyszabású, sok szálon futó történet tehát, tele izgalommal, feszültséggel, színes karakterekkel, grandiózus látványosságokkal, melyek régóta filmért kiáltanak.

 Az adaptáció pedig igazán jól sikerült, bár a 8 rész érzésem szerint kevés volt a teljes kibontakozáshoz. Különösen az utolsó két rész lett kissé túlzsúfolt, 2 részt még simán elviselt volna a történet. A játékidő rövidsége miatt nem mindig sikerült kibontani az eseményeket, néha csak kapkodtam a fejem a hirtelen jött időugrásoknál, amik – bár szükségszerűek – sokszor megakasztották a történetet.

A viszonylag sok szereplő mozgatását viszont jól oldották meg, mindenki elég időt kapott a kibontakozásra. Az első részben talán még zavaros volt, hogy ki kicsoda és kinek az oldalán áll, de a végére mindenki motivációja nyilvánvaló lett és mindenki a „helyére” került. Itt érdemes megjegyezni, mennyi nagyszerű színészi alakítást láttunk. Már említettem, hogy a névsor is lenyűgöző volt, és mindenki maradéktalanul meg is felelt az elvárásoknak. Rufus Sewell (Tamás) és Matthew Macfadyen (Fülöp) uralták a képernyőt, de Donald Sutherlandról (Shiring grófja) is elmondható ugyanez, bár sajnos neki nagyon kevés idő jutott. Ian McShane (Valeran) eleinte kissé szürkének hatott - ez nem feltétlenül az ő hibája volt – később azonban a tőle „elvárható” módon hozta az egyik legösszetettebb karaktert. Mindenképp említést érdemel Eddie Redmayne (Jankó), akinek figurája talán a leglátványosabb karakterfejlődésen ment keresztül, és ezt nagyszerűen oldotta meg az ifjú színész. De a többiek is remekül helyt álltak, még a kezdetben kimondottan idegesítő Alienát is sikerült a végére megkedvelnem. Jó kis színészgárda jött tehát össze, senkire nem lehet panasz, az epizódszerepekben pedig néhány ismerős (magyar) arc is feltűnt.

A látvánnyal sem volt különösebb probléma. A CGI átlagos sorozatos minőségű volt, az épített díszletek pedig nagyon rendben voltak, simán elhittem, hogy a középkori Angliában járok. Ami engem egyedül zavart, az a harci jelenetek fényképezése. A szereplők sisakjára, fegyverére, testére stb. erősített kamera rángatózása a küzdelem feszültségét, brutalitását, a csata kaotikus jellegét volt hivatott érzékeltetni, azonban ez egyszerűen csak idegesítő volt. A totálképek pedig nekem nagyon hiányoztak. Tudom, egy sorozatnál nem nagyon van pénz ilyesmire, de 1-1 azért elfért volna.

Összességében jól sikeredett adaptációt kaptunk, érdekes, izgalmas történettel, jó színészekkel. Lehet, hogy nem tökéletes, természetesen vannak kihagyott/megváltoztatott részek, de abszolút élvezhető és mindenképp megér rászánni 8 órát.

Ja, és nagyon jó a főcíme. Íme:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokepezo.blog.hu/api/trackback/id/tr62261269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása