Képregény adaptáció, folytatásos dráma, zombiapokalipszis. Ezek a kulcsszavai az AMC legújabb, stílusosan Halloween estéjén startoló sorozatának, amelynek pilot részét a legjobb Stephen King adaptációkat jegyző Frank Darabont (A remény rabjai, Halálsoron, A köd) rendezte. Az eredmény pedig roppant meggyőző, mondhatni hibátlan lett.

A pilot rész tartalmazza mindazt, ami kell ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődést, megfogja, megtartsa a nézőt és elérje, hogy izgatottan várjuk a folytatást. Rögtön a bevezető képsorok a dolgok közepébe vágnak, amint a főhőst látjuk egy elhagyott benzinkútnál. "No gas" hirdeti a felirat, elhagyott autók, szétszórt cuccok mindenütt, amik meg is teremtik a kezdeti feszültséget. És, hogy tudjuk, mi a helyzet rögtön kapunk egy kis ízelítőt zombikból is. Miután megvan az alaphangulat egy flashback formájában ismerhetjük meg az előzményeket, ill. azoknak csak egy részét, mivel egy rendőri akció folyamán hősünk, Rick Grimes seriffhelyettes megsebesül és kórházba kerül. Mikor pár hét/hónap(?) után magához tér, egy teljesen új világ veszi körül.

Darabont félelmetesen jól ért az atmoszféra teremtéshez. Ahogy Rick magához tér, nem talál senkit, bolyong az üres kórházban, meglátja az első hullát, mindeközben még kóvályog a hosszú eszméletlenség után, egy gyufa lángja mellett keresi a kijáratot, és mikor végre kijut csak lepedőbe csavart holttesteket talál. Komolyan még így visszagondolva is futkos a hideg a hátamon, felszalad a pulzusom, és kiver a víz egyszerre.

Nézőként Rickkel együtt fedezhetjük fel az apokalipszis utáni világot, annak ürességét, fenyegetőségét, kilátástalanságát. Itt találkozik Rick az első zombival is, de még nem fogja fel, mi is ez valójában, egyetlen cél vezérli, haza akar jutni a családjához. Az igazi dráma akkor teljesedik ki először, mikor megérkezik az üres házba. Itt szembesül igazán azzal, hogy valami szörnyű és globális katasztrófa történt. Zseniális, ahogy próbálja magát felébreszteni ebből a "rémálomból". Andrew Lincoln remek választás volt Rick szerepére, minden reakciója hiteles, egyszer sem éreztem erőltetettséget a játékában.

Rick végül egy kisebb nézeteltérés után találkozik egy, a fiát már egyedül nevelő apával, aki nagyjából vázolja neki az eseményeket. Miután átvészelik az éjszakát, Rick úgy dönt, hogy a családja keresésére indul, akik meggyőződése szerint életben vannak és elmenekültek. A rendőrség épületéből magukhoz vesznek némi muníciót és Rick elindul Atlanta felé. Útközben próbál rádión újabb túlélőket találni, hívását meg is hallják egy táborban (épp a családja és volt társa van ott), de válaszolni nem tudnak neki.

Atlantába érve aztán elszabadul a pokol. Míg eddig csak elvétve találkozott egy-egy zombival, itt a nagyvárosban tömegesen jönnek. Folyt.köv.

A pilot viszonylag lassú tempóban adagolta az eseményeket teret adva az apró személyes drámáknak, ami szerintem egyben a legnagyobb erénye is volt. A feleségét elvesztő férfi, aki képtelen lelőni azt, akivel leélte az életét, az, hogy Ricknek is meg kell birkóznia saját lelkiismeretével minden egyes zombi megölésekor sokkal többé teszik, egy sima zombihorrornál. Félreértés ne essék, ez kőkemény horror sorozat, amiben simán röpködnek az agyvelők, a belső szervek meg a végtagok, elrohadt embermaradványok, bűzlő, legyektől hemzsegő tetemek stb. mindenhol, időnként pedig a semmiből előbukkanó hörgő zombik hozzák a frászt az emberre, mégis elég tér maradt a karakterábrázolásra.

Ha már horrorról, ráadásul zombis horrorról van szó, nem lehet szó nélkül hagyni a sminkesek, maszkmesterek munkáját. Azt hiszem aki látta egyetért velem abban, hogy kimagasló munkát végeztek. Egy ideje már lehet látni a neten több videót is arról, hogyan készültek a zombimaszkok, sőt egy komplett "zombikiképző-tábort" is létrehoztak, ahol a statiszták megtanultak zombiul mozogni, hörögni stb. Az eredmény igazán lenyűgöző lett.

Megvan tehát a kiindulópont, megvan az irány, ahová tart a történet, többé-kevésbé megismertük a szereplőket is. Remélem a Halloween esti bemutató jó nézettséget hoz az utána jövő részekkel együtt, és bízhatunk egy több évados, igazán jó horror/dráma szériában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokepezo.blog.hu/api/trackback/id/tr82396881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása