Fanyalogtunk sokat idén, hogy milyen gyenge az idei felhozatal, de ahogy gondolkodtam a listán, bizony be kellett látnom, hogy egyáltalán nem így van, sőt... Nem is volt olyan egyszerű összehozni ezt a listát és bizony nagyszerű sorozatok maradtak le róla. Előbb azonban lássuk, mik voltak számomra 2011 legjobbjai:

10. Merlin

Idén már a negyedik évadját láthattuk ennek az igazán látványos, sok humorral fűszerezett és nagyon szerethető fantasynak. Míg kezdetben domináltak a tinidrámai elemek a második szezontól kezdve jócskán komolyodott a történet és a karakterek is, mostanra pedig egy érett, izgalmas és minden szempontból tartalmas szériává nőtte ki magát. 

9. Strike Back

Már tavaly is szerettem az angolok akciósorozatát és John Portert, és idén nem kis fenntartásaim voltak, mikor az új szezont már Porter nélkül kezdték el. A magányos harcos utáni kettős "body cop" felállás azonban még jobban is tetszett. Stonebridge és Scott, egymást folyton zrikálva, de hát hátnak vetve fedezve a másikat, igazi bajtársias összetartásban nyomulnak. Helyesek, erősek, jól lőnek, jó beszólásaik vannak, szóval simán elhiszem, hogy ketten lenyomnak akár egy tucat ellenfelet is. Az akciók tehát hitelesek, a robbantások látványosak, a helyszínek pedig (mindent terepen forgattak) kézzelfoghatóan valódiak. Igazi tökös akciósorozatról van tehát szó, amiből a 24 óta valljuk be nem nagyon volt részünk.

8.Person of Interest

Itt pedig egy újonc. Nem is akármilyen. J.J.Abrams legújabb produkciója nem okozott csalódást. Megvan benne az Abramsre jellemző csavar és misztikum, és a két főszereplő Jim Caviezel és Michael Emerson igazán nagyszerűen helyt áll a két nagyon különböző (ex CIA ügynök, milliomos programozó), mégis egy célért küzdő karakter megformálásában. Az alapsztori szintén érdekes, egy számítógépes program segítségével meg nem történt gyilkosságokat tudnak felderíteni/megakadályozni. Persze azért ennyire nem egyszerű, csavar mindig van a történetben, így jóval több, mint egy egyszerű nyomozós sorozat.

7. Homeland

Egy újabb újonc, ezúttal egy izraeli széria amerikai remake-je. Az eredetit nem ismerem, de ez a sorozat nagyon hamar levett a lábamról. Jól megformált karakterek, okosan felépített történet (terroristás, összeesküvős, CIA-s) és nem utolsó sorban kimagasló színészi alakítások jellemezték. Damien Lewis, még inkább Claire Danes játéka simán Oscart Emmyt érdemel.

6. Breaking Bad

Ez az a sorozat, amely évről évre képes túlszárnyalni önmagát már 4 éve. Idén sem volt ez másként. Olyan elképesztően felépített karakterek, olyan lenyűgözően gyönyörű képi világ és olyan tökéletesen felépített történetvezetés jellemzi a sorozatot, ami sajnos nem sok más sorozatról mondható el. Jogos a kérdés, hogy akkor miért csak 6.? A válaszom nagyon szubjektív és nélkülöz minden tudományos alapot: az ezután következőket annak ellenére jobban szerettem, hogy minőségben nem minden esetben érték el a Breaking Bad szintjét.

 5. Sons of Anarchy

Kurt Sutter motoros szériája eddig is az egyik kedvencem volt. Ez esetben azonban sajnos csalódásról kell beszélnem. A mostani szezon kimagasló részeket hozott, zseniális csavarokat kaptunk és briliáns színészi alakításokat láthattunk (Maggie Siff pl.), amit Sutter a zárórészben egyetlen hanyag tollvonással tönkretett. Nem is értettem igazán miért volt erre szükség, ezért (és csak ezért) került most csak az 5. helyre.

4. Community

Aki ismer, tudja, hogy nem szeretem a sitcomokat, kivéve a Communityt. :) Ebben a sorozatban egyszerűen minden benne van, amit szeretek. Intelligens, kreatív, állandóan megújuló, telis-tele filmes- és popkult utalásokkal, nem utolsó sorban pedig szerethető karakterekkel. A poénokon túl pedig anélkül, hogy szájbarágna, nagyon is komoly tanulságokkal teli, az eredeti ötletekkel teli dramaturgiáról már nem is beszélve. Zseniális na!

3. Game of Thrones

Nem kis vállalkozás az HBO részéről G.R.R.Martin nagyszabású fantasy regényciklusának tv-re vitele. Nagyon összetett világ sok szálon futó cselekmény, rengeteg szereplő. Mindezt nem egyszerű dolog filmre vinni. David Benioff - D. B. Weiss azonban jól oldották meg a feladatot és egy nagyon magas színvonalú, igen látványos fantasy sorozatot tettek elénk, aminek gondolom rajtam kívül még nagyon sokan örültek. Westeros világa a könyvhöz méltón jelenik meg, de akik nem olvasták a könyvet, azoknak sem volt okuk  panaszra. Az első szezon sikere biztató, nagyon remélem, hogy végül a teljes regényciklust sikerül filmre vinni, na meg, hogy Martin bácsinak is sikerül addigra befejezni a történetet.

2. Justified

Ez a modern kori western már tavaly belopta magát a szívembe, de az idei szezon még túl is szárnyalta azt. Az atmoszféra, a Bennet klánhoz kötött átívelő szál, a remekbe szabott párbeszédek és (megint) a briliáns színészi alakítások (Margo Martindale, Walton Goggins, Timothy Olyphant) teszik felejthetetlenné. Alig várom a folytatást.

1. Spartacus - Gods Of The Arena

Idén a gladiátorok vitték nálam el a pálmát. Sajnálatos események miatt idén csak egy 6 részes előzménysztorit kaptunk, de ezt a nem egyszerű feladatot olyan zseniálisan oldották meg a készítők, ahogy csak lehet. Annak ellenére volt érdekes a történet, hogy ismertük a végét (hiszen azt már tavaly az első szezonban láthattuk), annak ellenére izgultunk a szereplőkért, hogy tudtuk (legalább is többségüknél) mi lesz a sorsuk. Lélegzetelállító harcok, fülledt erotika, szépen felépített karakterek, a legapróbb részletekig kidolgozott korrajz no és intrika, intrika, intrika minden mennyiségben. 

Ez volt az  én top 10-es sorozatlistám 2011-ben. Akik pedig épphogy lemaradtak: Shameless, Doctor Who, Misfits, Flashpoint, Once Upon A Time. 

papoca@ 2011.12.27. 22:04

Warrior

Sosem voltam nagy rajongója sem a küzdő sportoknak, sem a róluk készült filmeknek, de az utóbbi három év három olyan filmet tett le az asztalra a témában, amelyek mindegyike megérintett. 2009-ben a Wrestler, 2010-ben a Fighter, most pedig a Warrior. És bár mindhárom film küzdősportról szól, sőt utóbbi kettőnél még a kerettörténet is mutat némi hasonlóságot, mégis nagyon különböző filmekről beszélünk, és mindhárom egész más hatást váltott ki belőlem, bár alapvetően valamennyi tetszett.