Újabb etalonnak számító sorozatot sikerült végre megnéznem a nyáron, és persze ez után is úgy keltem fel a monitor elől, hogy "hogy a fenébe nem néztem én ezt eddig?"!

Shawn Ryan nevéhez fűződik az FX-en 2002-2008 között futó szerintem simán a valaha volt legjobb zsarusorozat. Mára kult-státuszba emelkedett, sokat idézett (én is hivatkoztam már párszor rá) alkotás ez, nem véletlenül.

A sorozat a farmington-i (L.A. legromlottabb körzete) rendőrség mindennapjait mutatja be, középpontban az őrsön működő speciális egység (strike team) 4 tagjával. Ryan 7 évadon keresztül  feszegeti az erkölcsi határokat, rendkívül összetett karakterekkel dolgozik és olyan feszültségszintet tart fent végig, hogy a néző szó szerint sokszor köpni nyelni nem tud.

Mindezt már a pilot részben megalapozza. Egyetlen olyan karaktert sem találunk, akivel tökéletesen tudnánk azonosulni, mégis szinte valamennyiüknek vannak olyan pillanataik, mikor kimondottan szerethetőek, de legalább is tökéletesen érthető a viselkedésük, még akkor is, ha a törvény erről másként vélekedik. Korrupt, ám bizonyos helyzetekben abszolút szimpatikus zsaruk, politikai karrierjét mindenek előtt tartó rendőrfőnök, furcsa, kissé csetlő-botló, mégis zseniális nyomozó, nemi identitása miatt válságban lévő újonc, csupa ellentmondásos karakter, csupa valódi hús-vér ember. Ez teszi hitelessé és egyben zseniálissá az egészet. A pilot rész utolsó néhány perce pedig megkoronázza az egészet. Olyan wtf jelenetet tol az arcunkba, ami után nem győztem összeszedni a leesett államat.

A továbbiakban pedig nemhogy visszaesne a minőség, vagy alacsonyabbra kerülne a feszültség szint, de szezonról szezonra tovább erősödik a dráma, ami aztán az ötödik szezonban csúcsosodik ki, mikor feltűnik Forest Whitaker az igazságosztó szerepében.

Ahogy a többiek, úgy F.W. karaktere sem fekete/fehér. Bár egyértelműen a "jó" oldalon áll, mégis viszonylag hamar sikerül az íróknak megutáltatni, pusztán azáltal, hogy eszelős elszántsággal veti magát Vic-ék nyomába, míg végül ő maga is áthág minden szabályt, csak hogy lebuktassa a korrupt zsarukat. Szinte megkönnyebbülünk, mikor saját csapdájába esik és kikerül a képből. 

Az utolsó évad szintén kiemelkedő volt. Hosszas felvezetés (6-7 rész) után olyan drámai lezárást (lezárásokat) kaptunk, amit bár esetenként nem könnyű megemészteni (Shane és a családja, vagy Lem tragédiája még a 6. évad végén), elfelejteni pedig végképp nem lehet (Vic vallomása a sorozat legdrámaibb perceit szállította), mégsem marad űr bennünk, mert gyakorlatilag minden szálat elvarrtak a készítők, méghozzá oly módon, hogy érezzük, az élet nem áll meg Farmingtonban, legfeljebb egy-két dolog megváltozik.

 

 

A Strike Team-nek vége: Lem és Shane halott, Ronie börtönbe került, és Vic ugyan látszólag megúszta, mégis érezzük, talán ő veszített a legtöbbet; a családját, barátait, munkáját, mindent, ami az életet jelentette számára. 

 

 

Végül a szereplőkről is kell néhány szót ejteni, hisz egytől egyig zseniálisak voltak. Néhányan a teljesség igénye nélkül:

Michael Chiklis (Vic Mackey) végig brillirozott, a vallomása pedig mint már mondtam hátborzongató volt. Simán Emmy-t érdemelt volna.

Walton Goggins (Shane Vendrell) alapból a legunszimpatikusabb teamtag volt, mégis olyan jelenetekkel ajándékozott meg, mint mikor beköltöznek az elhagyott házba, és néhány óráig úgy élnek, mint egy igazi család, ő zongorázik, a lányok meg táncolnak. Abban a pillanatban nem csak sajnáltam, de kicsit talán még szerettem is.

Jay Karnes (Dutch) a különc nyomozó, talán a legártatlanabb karakter volt, minden kényszerességével együtt.

Benito Martinez (Acedeva) a politikus karrierre vágyó rendőrfőnök, aki éppúgy nem volt hófehér, ahogy a beosztottjai sem. Az egyik legellentmondásosabb karakter volt a sorozatban, de Martinez iszonyú jól hozta. 

Kenny Johnson (Lem) a csapat legnaivabb tagja volt. ez okozta tragikus végét is. Megsirattam.

David Rees Snell (Ronnie) neki kicsit kevesebb szerep jutott, de remek volt ő is.

És olyan remek vendégszereplők, mint Glenn Close vagy a már említett Forest Whitaker.



 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokepezo.blog.hu/api/trackback/id/tr983268765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása