Az HBO nagyszabású történelmi drámái után (Róma, Elit alakulat, Deadwood) egy másik, jóval kisebb fizetős csatorna, a Showtime jóvoltából ezúttal a XVI.sz-i Angliába látogathattunk el VIII.Henrik udvarába a The Tudors c. sorozat révén. 2007-2010 között 4 szezonon keresztül mutatták be Anglia egyik legkülönlegesebb uralkodójának a trónon eltöltött éveit. Jó magam nyár elején néhány hétig szinte a királyi udvarban éreztem magam, úgy berántott a sorozat.

Ahogy minden történelmi sorozatra, így a The Tudorsra is áll, hogy nem a történet végére vagyunk kíváncsiak, hisz azt ismerjük/ismerhetjük a történelemkönyvekből, sokkal inkább a megtett út izgalmaira, és az ehhez nélkülözhetetlen színes karakterekre, amik/akik igazán izgalmassá, fordulatossá, érdekessé tehetik. Nos a The Tudors minden tekintetben megfelelt ezen kívánalmaknak.

Nyár elején végre sikerült nekivágnom az általam már egy ideje már halogatott, az HBO talán egyik legtöbb vihart kavart sorozatának a Deadwoodnak, amely a klasszikus western világát mutatja be igazán „testközelből”.

ELKEZDŐDÖTT, és nem is akárhogyan. Már aludtam rá egyet, de még nem tértem magamhoz. Nem is tudom, mivel kezdjem. Azonkívűl, hogy aztak...életbe!!!!! Eldobtam az agyam, és azóta is próbálom összekaparni.

Nagyon kíváncsi voltam, mit fog kezdeni Sutter a második szezon végének nem kicsit durva cliffhangerével. Féltem, hogy túl egyszerűen, vagy "bután-véresen" oldja meg, de szerencsére alaptalan volt a félelmem. Tanítani lehetne, olyan tökéletesen felépített nyitányt kaptunk. Az emlékeztető képsorok után bő 15-20 percben a drámáé volt a főszerep. Sutter végigment az összes szereplőn, nem siette el, hagyta, hogy a tragédia minket is kellőképpen átjárjon. Természetesen Jax volt a legjobban összetörve, csak társai tudták talpra állítani (szó szerint), de bármennyire tettrekésznek mutatta magát, fiával együtt elvesztette a klubba, de lenginkább a saját magába vetett hitét. Nagyon megindító volt mind a Piney-val, mind Tara-val való párbeszéde. Utóbbi nagyon jól érzékeltette mennyire összezavarodott. Tara tehetetlenség-érzése egyenesen megrendítő volt, Maggie Siff pedig brillírozott a szerepben, a kórházas jelelenetnél alig kaptam levegőt.

Gemma törénete másik szálon fut, miután menekülnie kell, nem is tud a történtekről. Ennek ellenére ott is pattanásig feszült a helyzet, mintha érezné, hogy valami nagyon nincs rendben (saját problémáján kívűl) nem bír a rejtekhelyen maradni, végül apjához megy. Az öreg felbukkanása a semmiből kicsit ugyan fura volt, de betegsége (artzheimer-kór) magyarázhatja, miért nem hallottunk eddig róla, a jövőben pedig (Suttert ismerve) meghatározó szerepe lesz.

A rész második felében aztán beindul az akció. Megkezdődik a kutatás Abel után, az autós üldözés baromi jó volt és végre Opie és Jax újra egymásra talált. Ismét felbukkan az ATF-es csaj (irritálóbb, mint valaha, egy igazi gennyláda), imádtam, ahogy Clay beolvasott neki: "Anything happens to my grandson, anything, I promise you I'm gonna shove a gun barrell up that bony ass of yours and I'm gonna blow that black heart of yours out."

Az utolsó öt percre pedig egyszerűen nem találok szavakat. Az egy dolog, hogy iszonyú durva cliffhangert kaptunk már megint, de olyan képekkel tarkítva, amiket egyhamar nem hiszem, hogy elfelejti aki látta. Jax dühének kirobbanása/beteljesedése, az ártatlan áldozatok (amerikai sorozatban nem emlékszem, láttam-e valaha ilyesmit) döbbenetesek voltak. Ja és a zene...áááá, már megint!!!! A bevezetőben és a zárójelenetben is elképesztően eltalálták, baromi ütős keretet adva a nyitánynak.

Ismét sok szálon fut tehát a történet, lesz min izgulnunk ebben az évadban is: az Abel utáni kutatás és az ír kapcsolat, a polgármesterválasztás, az ATF, Gemma száműzetése, az ismeretlen fegyveres támadók, Jax kétségei. Áááááá, mikor lesz már jövő szerda?

Nyári sorozatdaráim egyik legkellemesebb meglepetése volt a Sons of Anarchy c. sorozat, amely, bár kissé döcögősen indult, de már a második résztől berántott és innentől nem volt megállás. 3 nap alatt megnéztem a két szezont, azóta pedig tűkön ülve várom a folytatást, ami ma este (nekem holnap) végre KEZDŐDIK!!!