Véget ért az AMC csatorna (Breaking Bad, Mad Men) legújabb, Rubicon című sorozatának első évada. UPDATE: Az AMC hivatalosan is megerősítette, hogy nem rendeli be a következő évadot, tehát nem csak az első szezon, hanem az egész sorozat véget ért sajnos.

A színvonal éppolyan magas volt, mint a már említett két sorozat esetében, annak ellenére, hogy a történetvezetés jóval lassúbb, a humorfaktor gyakorlatilag nulla, de egy komoly összesküvés történet nem is tartalmaz túl sok humorforrást. Ezzel szemben kaptunk egy nagyon precízen, nagyon részletesen kidolgozott, nagyon okosan felépített logikai puzzlet, amit részről részre a szereplőkkel karöltve rakhattunk össze, miközben bőven volt időnk elmélyülni a karakterekben is.

Puzzle, mivel egy összeesküvés történettel állunk szembe, ráadásul igazi oldtime módban. Itt nincsenek szuperkütyük, mint az Aliasban, nem vernek ki mindenkiből percek alatt információkat mint Jack Bauer a 24-ben, van viszont sok újsághír, meg fénykép, meg műholdas kép, meg utaslisták, meg bankszámlakivonatok stb. ezek közt kell megtalálni az összefüggéseket és ezen apró darabkákból kell kibogozni a szálakat, összerakni a történetet. És miközben a darabkák szép lassan a helyükre kerülnek, bőven van időnk megismerni/kiismerni a szereplőket, megszeretni, vagy épp megutálni őket, és ugyan nincsenek pörgő akciójelenetek, mégis néha tövig rágjuk a körmünket az izgalomtól, mert a lassú tempó a legkevésbé sem jelenti a feszültség hiányát. 

Sőt! Már a pilot rész megteremt egy viszonylag magas, erősen nyugtalanító és végig megtartott feszültségszintet, amit időnként egy-egy váratlan momentummal olyan WTF pillanattá képesek fokozni, hogy az ember szinte köpni-nyelni nem tud a monitor előtt (pl. utolsó előtti részben, mikor Spangler kinyitja a borítékot...)

A remek történet és a nagyszerűen kidolgozott karakterek mellett a színészeket is meg kell említeni, akiket egytől egyig dícséret illet. A főhős, Will Travers szerepében James Badge Dale kiválóan hozza a zárkózott, felesége halála után kissé depresszív, munkamániás egyben zseniális elemzőt. Közvetlen főnöke Kale Ingram a sorozat talán legösszetettebb karaktere, Arliss Howard pedig simán Emmyt érdemel az alakításáért, de az API igazgatóját Truxton Spanglert - aki egyben az összeesküvés egyik kulcsfigurája is - alakító Michael Christofer is fantasztikus, nem is beszélve a kedvenc karakteremet (Miles Fiedler-t) játszó Dallas Roberts-ről. De igazából felsorolhatnám az összes szereplőt, mert mindenki nagyon jó volt (Tanya, Grant, Maggie, Julia, Kathrin stb.)

Külön említést érdemel az operatőri munka. A kamera mögött az a Michael Slovis állt, aki a Breaking Bad gyönyörű képeit elkövette, és ez meg is látszik. Nagyon komoly feszültségkeltő szerepe van a fényképezésnek, ugyanakkor helyenként egész lélegzetelállító képeket láthatunk.

A szezon végére a puzzle-t sikerült kirakni, de ez nem jelenti azt, hogy lezárták volna a történetet. Ha berendelik a következő évadot (nagyon drukkolok, hogy így legyen) bőven lesz még bogozni való a szálakon. Összességében fantasztikus 13 részt rakott össze az AMC, feszült, izgalmas, elgondolkodtató. Kell ennél több?

Végül a főcím, mert az is jó nagyon:

 

Rubicon Main Titles from Jeremy Cox on Vimeo.

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokepezo.blog.hu/api/trackback/id/tr632389787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása