papoca@ 2010.09.23. 16:55

Őszi újoncok

Az idei ősz is bővelkedik új sorozatokban, de az előző évekkel ellentétben idén kimondottan sok már előre felkeltette az érdeklődésemet. 12 (nem vicc) pilotot kéne mostanában lecsekkolnom, ami a régiekkel együtt heti 35-40 epizód nézését jelentené. Ez az, ami nem fog menni, még drasztikus alvásmegvonás mellett sem. Az újoncok egy része törvényszerűen elvérzik már pár epizód után, de az én "kaszásomnak" is sok dolga lesz mostanában és a nyári "daralistámra" is jónéhány sorozat fog (valószínűleg a régiek közül is) kerülni.

Nem írok posztot minden újoncnak, ezt folytatom, ahogy nézem őket.

 1. Terriers

Shawn Ryan (The Shield) új sorozata két lepukkant, engedély nélkül dolgozó magánnyomozóról szóló keser-édes dramedy. Hősei igazi lúzerek, akik egész eddigi életükben csak szívtak. Elbocsátás (egyikük exzsaru), válás, alkoholizmus stb., volt részük már minden rosszban, a történet pedig nem más, mint csetlő-botló, keserű humorral fűszerezett próbálkozásuk, hogy valahogy egyenesbe tegyék az életüket. A karakterek igazán szerethetők, remekül kiegészítik egymást (dráma-humor). A páros nagyon jól működik, engem berántott, mindenképp maradok a folytatásra.

2. Hawaii Five-0

Az eredeti széria 1968-1980-ig ment (12 évadon keresztül), és szinte fogalommá vált Amerikában, bár én nem láttam, nem is hallottam róla idáig, persze akkoriban nem minden jutott el hozzánk.

A mostani remake-nek már a főcíme is nagyon retros és maga a pilot is tele volt a 70'-es évek sorozataira jellemző húzásokkal (bizonyos dolgok - high-tech cuccok, főhadiszállás - csak úgy lesznek pl. a semmiből :)). A CGI nekem kicsit sok volt, de gondolom a továbbiakban visszavesznek belőle. A helyszín, Hawai, gyönyörű, a főszereplő (Alex O'Laughlin - Moonlight) kellőképpen jóképű, társa (Scott Caan - Entourage) humorosan beszólogatós, van megbízható barát (Daniel Dae Kim - Lost, Angel) és persze jó nő (Grace Park - The Cleaner, Battlestar Galactica). Ők egy különleges egységet alkotnak (a pilot rész a csapat megalakulását mutatta be), akik majd nyilván olyan ügyeket fognak felgöngyölíteni, amit a mezei rendőröknek esélyük sincs megoldani. Lesz természetesen átívelő szál, gondolom valami összeesküvés, gonosz rendőrökkel, esetleg politikusokkal, ami természetesen valamiképp kötődni fog főhősünk múltjához, és a szezon végén kapjuk majd az ehhez járó cliffhangert is. Minden kiszámíthatósága ellenére sokkal jobb szórakozásnak ígérkezik (a francba!), mint bármelyik CSI, így mindenképp nézős.

3. Nikita

Ééééés megvan az első kasza! Ez bizony csak egy harmatgyönge kliséhalmaz volt hiteltelen és ellenszenves szereplőkkel. A sorozat címe nem véletlenül ismerős. Első verzióját La femme Nikita címmel még Luc Besson vitte vászonra 1990-ben Anne Parillaud főszereplésével. 1993-ban aztán jött az amerikai remake Jane Fondával (The Assasin), 1997-2001 között pedig a francia változattal azonos című TV-sorozat Peta Wilsonnal 5 évadot élt meg. Luc Besson mozija kimondottan jó volt, a remake igazi amerikai, és bár nem láttam minden részét, de amennyit láttam az egykori sorozatból, az tetszett. Ezt a bőrt viszont már kár volt lehúzni róla. Nem is értem igazán, mi volt a készítők szándéka, mert ha poénra vették, hol voltak a poénok, ha pedig komolyan gondolták, hol voltak a "hiteles" karakterek(most komolyan egy "aligtudokmegállnialábamonabmim15alattvan" anorexiás szuperügynök), hol maradt a "hihető" sztory(hasonmás bábuval sétál a temetőben? egy székkel felfogja a golyókat?stb.)? Részemről ennyi volt, ha valami csoda folytán pár rész múlva elkezdenek áramlani a magasztaló kritikák, talán kap nyáron egy dara-próbát, bár nem sok esélyt látok rá.

4. The Event

Huh. Na ez sem megy a kukába. Legalábbis egyelőre. Ez a pilot tökéletesen felkeltette az érdeklődésemet és elérte, hogy várjam a folytatást. De hát erre való a pilot.

A történetről nem sokat tudok mondani. Leginkább az időben való ugrálás jellemzte az első részt (remélem ebből azért kicsit visszavesznek, mert így nem sokáig fogják megtartani a nézőket, túl sok odafigyelést igényel, ami nem biztos, hogy szerencsés egy sorozat esetében). Két szálat ugyan felcsaptak. Az egyik, hogy az átlag amerikai kisember felesége barátnője rejtélyes módon eltűnik, amiért nyomozni kezd, közben belekeveredik valamibe, amiről fogalma sincs, hogy mekkora. A másik szálon az elnök tudomást szerez egy szupertitkos illegális alaszkai projektről, persze nem tud mindent, ebből aztán lesz is kissé erőltetett clifhanger a végére, amit a készítők ígérete szerint, már a következő részben megválaszolnak. Van tehát rejtély, összeesküvés, misztikum, fenyegetettség, nyomozás, izgalom, mi kell még, hogy várjuk a folytatást? Nekem bejött ez a Lost/24/Flashforward kombó, szóval maradok :).

5. The Defenders

James Belushi és Jerry O’Connell, mint vegas-i sztárügyvédek. Szerintem sokaknak (nekem is) ennyi info bőven elég, hogy tegyenek egy próbát, és megnézzék a pilotot. Nos azt hiszem nem fognak csalódni (én sem tettem). Jogi dráma, de Vegashoz igazodva kicsit lazább a megszokottnál. Belushi a dörzsölt öreg róka és O'Connell a nőcsábász, remek párost alkotnak. Maga az ügy ugyan nem volt egetrengetően sem izgalmas, sem különleges, sőt a megoldás is sántított kicsit, de nem volt unalmas fennköltség, volt viszont szórakoztató körítés és egyetlen perc üresjáratot sem hagytak. Szóval 40 perc tiszta szórakozás, várom a következőt. :)

6. The Boardwalk Empire

Az HBO legújabb gengsztersorozata. Talán a legjobban várt újonc (nemcsak részemről). Atlanta a '20-as években a szesztilalom idején, avagy egy legendás bűnöző generáció születése és felemelkedése. Már a pilotban feltűnik pl. Al Capone, még noname senki sofőrként, és bizony kemény dolgokat kell megtennie, hogy azzá váljék, akinek ismerjük. És ez a sorozat fő motívuma. Gengszterek ugyanis a szesztilalom előtt is léteztek, főleg szerencsejátékból és prostitucióból éltek, de most megváltozott a helyzet. Hatalmas új piac nyílt, amit bizony újra kell osztani és az öregek nem szívesen adják át a stafétát. Aztán meg a rendőrség is felkészült. Külön osztagot képeztek ki a szeszcsempészek ellen. Az élet tehát kemény és úgy tűnik a sorozat be is mutatja ezt rendesen. A pilot közben az lehet az érzésünk, hogy filmet nézünk, ami nem véletlen. Scorsese rendezte ugyanis az első részt és jó magasra tette azt a bizonyos lécet. Végig jó ritmust diktál, nincsenek céltalan üresjáratok, buta lövöldözések, de ha valakinek egy sörétessel szétlövik a fejét, abból bizony nem sok marad. Kiváncsi vagyok tudják-e majd tartani a színvonalat. Persze a mester meg is kapott mindent, hogy jó munkát adhasson ki a kezéből. Főszereplőnek mindjárt Steve Buscemit, aki a kisujjából kirázza Nucky Thompson rendkívűl színes karakterét és szemmel láthatóan élvezi. Az anyagiakkal sem spóroltak (az idei legdrágább pilot), ami szintén meglátszik. Gyönyörű díszletek, rengeteg statiszta, vagyis a látványra sem lehet panasz. A legminőségibb cucc eddig, kíváncsian várom a folytatást.

Breaking: Már az újoncok felét megnéztem, de még csak egyet temettem el. Nem lesz ennek jó vége. Mikor fogok így aludni? :( Ami még rosszabb, mikor fogom megnézni a többi (már futó) sorozatomat? :((

Breaking 2: A FOX csatorna a 2. rész után elkaszálta a Lone Star-t, ami sok "junkietársam" szerint az évad legjobb network (országos) drámája volt. A már leforgatott részekről nem nyilatkoztak, hogy leadják-e, vagy csak online lesz majd látható, esetleg DVD-n. Mindenesetre úgy döntöttem, nem gyötröm magam, és inkább meg sem nézem, ne fájjon. (Akkor így már 2 van temetve)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokepezo.blog.hu/api/trackback/id/tr512317149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása